Van Wenen naar Peize

Weet u het nog? Augustus 2018 won violiste Eline de Vries de Vrienden van het Prins Claus Conservatorium Prijs op het slotconcert van het Peter de Grote Festival. In onze nieuwsbrief nr 14 (oktober 2018) vertelde Eline dat ze voor haar master graag naar het buitenland wilde. Inmiddels is ze derdejaars bachelor en leek haar droom uit te komen. Via school was geregeld dat ze van maart t/m juni in Wenen kon studeren.

“Ik heb voor Wenen gekozen, omdat dat dé stad van de muziek is. Ik ben er met orkest op tournee geweest. Het conservatorium zit in een prachtig gebouw en er geven heel goede docenten les. Ik heb zo’n vier lessen gehad: muziekgeschiedenis en viool en zou ook nog les in kamermuziek en orkest krijgen. Ik was net twee weken bezig toen ik bericht kreeg dat de school dicht ging. Ik ben direct terug naar Nederland gevlogen, want ik wilde niet vast komen te zitten.”

Na Oostenrijk volgden ook in ons land al gauw strenge maatregelen. Op het Prins Claus Conservatorium zijn alle fysieke onderwijsactiviteiten geschrapt tot 1 juni. Eline is weer thuis bij haar ouders in Peize.

“Ik kan gelukkig thuis studeren, dat scheelt. Ik krijg nog wat artikelen opgestuurd, maar docenten van het conservatorium in Wenen geven niet online les. Ik heb geen idee of ik dit semester later af kan maken. Mijn spullen liggen nog op mijn kamer daar, dus ik ga er sowieso een keer naar toe.”

Eline verveelt zich niet. “Ik wandel met mijn moeder. We wonen dichtbij een mooi natuurgebied. Ik bak en kook veel, wat ik normaal nooit doe en ik luister naar muziek. Het Concertgebouworkest en de Berliner Philharmoniker bieden online gratis concerten aan. Heerlijk om al die opnamen te beluisteren.” Met drie andere studenten van het PCC en het Conservatorium van Amsterdam vormt Eline het Calure Kwartet. Samen hebben ze een filmpje gemaakt voor facebook om mensen een hart onder de riem te steken.

Sarabanda – F. Blumenfeld
Calure Kwartet
Camille Buitenhuis (viool), Caspar Westerman (cello),
Ruth Bosb0om (altviool) en Eline de Vries (viool)

Huiskamerchallenge

Toen zagen ze een advertentie van de BankGiro Loterij en classic.nl met een oproep om mee te doen met de Huiskamer Challenge: maak een opname van je favoriete muziekstuk (maximaal 7 minuten) en maak kans op bijzondere prijzen. Het Calure Kwartet stuurde zijn filmpje in en riep via facebook mensen op het te delen. Met succes, want drie weken geleden wonnen ze de Dagprijs van € 250,-. En er wordt twee keer een fragment van de winnaar op classic.nl uitgezonden. De dagwinnaar wordt voor 50% bepaald door het aantal likes, en voor 50% door een professionele jury. Daar bleef het niet bij want de juryleden Tania Kross, Dominic Seldis, Jan Willem de Vriend en Pieter Hunfeld kozen het kwartet ook tot een van de hoofdprijswinnaars.

“Ik zat afgelopen maandag met mijn moeder en broertje buiten naar de radio te luisteren. En toen hoorden we ineens onze naam! Het Calure Kwartet mag optreden tijdens een BankGiro Loterij Zomerconcert in Het Koninklijk Concertgebouw Geweldig.”

Of de concertserie in juli en augustus in Amsterdam doorgaat is nu nog onbekend. Zeker is al wel dat het Peter de Grote Festival, waar Eline voorgaande jaren met veel plezier aan meewerkte, van 15 tot en met 25 juli niet in zijn reguliere vorm zal plaatsvinden.

Interview met Calure Kwartet     22 april 2020 – © Prins Claus Conservatorium