SoundsofMusic: voor iedereen een geweldige ervaring

door Annette Timmer

Van dinsdag 2 t/m zondag 7 november is Groningen de stad van de muziek van nu. Splinternieuwe composities, improvisaties, electronics en alternatieve pop klinken op diverse locaties. Docenten en studenten van het PCC presenteren zich op dit jaarlijkse festival. Fie Schouten, sinds 2013 docent (bas)klarinet en hedendaagse muziek, heeft de eerste repetitie met het Kamermuziekensemble achter de rug als Annette Timmer haar spreekt.

“Ja, ik ben van de intervaltraining. De muziek is zo nieuw dat het wel even tijd vergt om het je eigen te maken.
’Gewöhnungsbedürftig’ noem ik dat, het is wennen. Daarom is er wekelijks een repetitie. Ik ken de gebruiksaanwijzing, maar op het concert is het stuk echt van de studenten.”
Programmeur Frits Selie heeft voor deze editie Maxim Shalygin uitgenodigd. De componist is in Oekraïne geboren, maar woont al geruime tijd in Den Haag. Voor de programmering van het Kamermuziekensemble en de Slagwerkgroep van het PCC doen Fie en haar collega Tatiana Koleva, docent perscussie en ook specialist in de hedendaagse muziek, voorstellen.

“We gaan samen koffie drinken en over muziek praten en leggen Frits dan onze ideeën voor. Daarna moet er nagedacht worden wie de stukken gaan spelen. Ik ken natuurlijk niet alle studenten, dus daarvoor klop ik aan bij Wikje de Jong, onze productiedame. Ik zeg bijvoorbeeld tegen haar: “voor deze partij heb ik een heel goeie altviolist nodig.” Dan gaat zij met die vraag naar de hoofdvakdocent en komt later bij mij terug met de naam van een masterstudent. We houden dus geen audities.”

Shalygin

Op het openingsconcert, dinsdagmiddag 2 november om 16.00 uur in het Grand Theatre, worden twee composities van Maxim Shalygin uitgevoerd: Concerto for 9, voor drie blazers, vier strijkers, piano, en slagwerk, onder leiding van Fie Schouten en The Phaeacians voor vier slagwerkers, onder begeleiding van slagwerkdocenten Tatiana Koleva en Joeke Hoekstra. “En dat op een mooi feestelijk podium. Ik ben gebeld door Andre Pronk, lichttechnicus en docent aan Minerva. Hij heeft studenten die een lichtplan willen maken. Graag. Dat is een leuke toevoeging en zo betrek je nog meer mensen erbij. Er is altijd een heel leuke sfeer. We eten samen in het Grand Theatre. Zo krijg je echt het gevoel het met elkaar te doen. Zo’n project is een spannende gebeurtenis, met zulke uitdagende muziek is er altijd een kans uit de bocht vliegen, maar dat is nog nooit gebeurd. Het is voor iedereen een geweldige ervaring.”

Spaan

Fie treedt ook nog met collega’s op: Keiko Shichijo – piano, Marko Kassl – accordeon, Eva van de Poll – cello. Zij spelen muziek die mooi contrasteert met het intense, Russische werk van Maxim Shalygin. Onder meer het trio Oever van Bart Spaan dat op 2 november in première gaat. Hij schreef het in coronatijd speciaal voor Fie and Friends. “Beide componisten, Shalygin en Spaan, zullen bij het concert aanwezig zijn, dat is ook altijd speciaal.” Ga op avontuur: ontdek muziek die nog niet op internet staat en maak kennis met jong talent.

www.soundsofmusic.nl