Masters in Concert – John Mills

Met werken van: Tansman, Turina, Albeniz, Granados en Bach.

Over John Mills
John Mills werd in 1947 geboren in Kingston upon Thames. Hij begon zijn studie aan het Spanish Guitar Centre in Londen en vervolgde zijn studie aan het Royal College of Music waar hij studeerde bij John Williams. In 1968 volgde hij de wereldberoemde masterclasses in Santiago de Compostela (Spanje) waar hij les kreeg van de legendarische gitarist Andrés Segovia. In 1970 volgde hij op de University of Warwick masterclasses van Julian Bream.

Na zijn afstuderen aan de RCM werd hij direct aangesteld als hoofd van de jeugdafdeling van de RCM, een positie die hij meerdere jaren vervulde. In 1970 was hij een van de laureaten van de Young Performers Competition, georganiseerd door Greater London Arts Association. Naar aanleiding van deze competitie kreeg hij de uitnodiging om deel te nemen aan een concert in de Purcell Room in Londen. John Mills’ officiële debuut ik Londen als solist vond plaats in 1971 in de Wigmore Hall en in het jaar daarna maakte hij zijn internationale debuut met een tournee door Oost Canada.

John Mills is veelvuldig op de Britse radio te beluisteren geweest, waaronder live uitzendingen van concerten in Manchester en Bristol. Hij nam meerdere CD’s op voor verschillende labels in Engeland. Daarnaast heeft hij talrijke artikelen geschreven voor gitaar tijdschriften en schreef hij een zeer succesvolle methode voor gitaar.

John heeft een lange periode als solist opgetreden waarbij hij in meer dan 25 landen optrad. Zijn tournees brachten hem onder meer naar Japan, de VS en Australië. Hij verhuisde naar Nieuw-Zeeland waar hij van 1985 – 1988 hoofd van de gitaarafdeling van de Nelson School of Music was. Toen hij de aanbieding kreeg om hoofdvakdocent te worden aan de Royal Academy of Music keerde hij weer terug naar Londen waar hij gedurende twintig jaar deze functie behield.

John Mills is nog steeds actief als uitvoerend musicus een geeft regelmatig masterclasses, seminars en workshops. Gedurende achttien jaar was hij verbonden aan de bekende International Classical Guitar Summer School & Festival, welke jaarlijks gehouden wordt in West Dean. Tijdens elf edities was hij directeur van dit festival.

Naast zijn carrière als solist en docent is John ook actief binnen de kamermuziek. Zo speelt hij als duo samen met viool, klavecimbel, piano, zang en natuurlijk als gitaarduo met zijn vrouw Cobie Smit.